In het Fundis Huis wordt vanaf 2025 samengewerkt aan duurzame ouderenzorg

fundis huis render

Beeld: HofmanDujardin

In de spoorzone van Gouda wordt een van de duurzaamste kantoorpanden van Nederland gebouwd. Het voormalige kantoor van zorg- en welzijnsnetwerk Fundis in Gouda paste niet meer bij de visie van de organisatie op hybride werken en duurzaamheid. Omdat het pand ook niet meer te redden was, wordt op dezelfde locatie een volledig nieuw gebouw gerealiseerd. Deze week is op de bouwlocatie een symbolische “eerste paal” van dit Fundis Huis geslagen.

Met de blik op de toekomst staan samenwerking en duurzaamheid in dit nieuwe Fundis Huis hoog in het vaandel. Als opdrachtgever en toekomstig gebruiker, hebben we met de bouw van het pand een hoger doel voor ogen dan alleen maar een werkplek bieden voor de eigen medewerkers: verbinding en samenwerking tussen mensen, afdelingen en bedrijven stimuleren, met toekomstbestendige ouderenzorg in het vizier.

Door kansrijke oplossingen te zoeken, kunnen we de uitdagingen in de ouderenzorg het hoofd bieden.
Dat is de missie van Fundis. Maar de toekomst van ouderenzorg vraagt iets van ons allemaal – ook als je niet in de zorg werkt. Samenwerking en verbinding zijn daarbij van het grootste belang. In het nieuwe pand, waar ook mensen en bedrijven van buitenaf van harte welkom zullen zijn om de samenwerking op te zoeken, kan dat straks nóg beter.

“De creatie van het nieuwe Fundis Huis wordt een volgende stap in het versterken van de samenwerking binnen de ouderenzorg. In dit huis krijgt innovatiekracht een inspirerend onderdak.”

Jeroen van den Oever, voorzitter holdingdirectie Fundis

Een split level indeling in het Fundis Huis zorgt ervoor dat de bedrijven en verdiepingen op een natuurlijke manier met elkaar in contact staan. Het gemeenschappelijke hart van het pand is straks uitermate geschikt voor ontmoeten, samen werken en samenwerken.

De kwartiermakers van het te bouwen Fundis Huis sloegen symbolisch de eerste paal aan de Antwerpseweg in Gouda

Een houten huis

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel in de ontwikkeling van het nieuwe kantoorpand aan de Antwerpseweg, zowel in de bouw van het pand als de inrichting. In plaats van versleten en verouderde spullen weg te gooien, heeft bijna alles een nieuwe bestemming gekregen. Zo zijn onder andere meubels, verlichtingsarmaturen en vloerafwerkingen waar mogelijk hergebruikt, vanuit het perspectief van een circulaire inrichting.

“Het nieuwe Fundis Huis is het eerste project dat we in lijn met onze visie hebben ontwikkeld. We leren zo de waardevolle lessen voor een succesvolle uitrol van onze visie.”

Fundis Vastgoed gaat in de komende jaren de vastgoedportefeuille van Fundis verduurzamen.

Het Fundis Huis wordt bijna volledig van hout gebouwd. De houten constructie zal ook aan de binnenkant van het pand goed zichtbaar zijn. Hout is een stuk duurzamer dan beton en staal. Bouwen met hout heeft zelfs een positief effect op de uitstoot van CO2; het Fundis Huis wordt zelfs CO2-negatief. Daarnaast draagt een houten gebouw aan het fysieke en mentale welzijn van mensen die in het pand werken.

“Wij geloven dat onze keuzes van vandaag een fundamentele invloed hebben op de manier hoe wij – en onze kinderen – in de toekomst wonen, werken en leven. De leefsituatie op aarde verslechtert en de grondstoffen raken op. Ons streven is eraan bij te dragen dat de aarde ook voor de toekomstige generatie leefbaar blijft. Daarom passen wij bewust duurzame oplossingen toe bij onze projecten.”

De Vries en Verburg, aannemer.

Naar verwachting wordt het Fundis Huis in 2025 opgeleverd en in gebruik genomen.

Organisaties