Innovaties moeilijk te implementeren: waar loopt de zorg tegenaan?

De overheid zet voor het waarborgen van houdbare zorg in op technologie en digitalisering. Zorgorganisaties willen innoveren en ook op het gebied van de financiering van e-health is steeds meer mogelijk. Er worden pilots gedraaid en demo’s gegeven, maar ondanks de vele succesverhalen blijkt het toch lastig om nieuwe oplossingen daadwerkelijk te implementeren. Waarom is het zo moeilijk in de zorg om het bruggetje te slaan van het bedenken en testen van een innovatie naar het implementeren van een nieuwe werkwijze? Om hierachter te komen, spraken wij met Stephan Hulsbergen van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en Patricia de Koning en Jan Willem Alst van Fundis, een netwerk van zorgorganisaties.

Fundis’ innovatiemanagers Patricia de Koning en Jan-Willem Alst onderstrepen het belang van samenwerken en kennisuitwisseling in de zorg. “Bij Fundis geloven we echt niet dat we alle problemen in de zorg zelf kunnen oplossen, maar door samen te werken kunnen we de problemen die op ons af komen in ieder geval beter het hoofd bieden.”

Tech