Werkbezoek Koning en Minister bij de State: arbeidsparticipatie beleven in de praktijk

Rotterdam, 22 februari 2023  – Wederom hoog bezoek voor de State Hillegersberg. Werd het pand eerder al geopend door minister Helder van Langdurige zorg en sport, kwam nu Zijne Majesteit de Koning op uitnodiging van Minister Schouten langs voor een werkbezoek.

Woensdag 22 februari heeft Koning Willem-Alexander samen met minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen Carola Schouten een bezoek aan de State Hillegersberg gebracht. De Koning brengt met regelmaat werkbezoeken samen met een minister of staatssecretaris om aan de hand van concrete voorbeelden te zien welke effecten het beleid van de bewindspersoon heeft in de praktijk. Tijdens dit bezoek stond het programma Simpel Switchen centraal, onderdeel van de Participatieketen in Rotterdam. Hanneke Hofman, bestuurder Transmitt revalidatie, een van de Fundis organisaties binnen de State, had de eer de Koning en minister rond te leiden door het prachtige pand aan de Van Beethovenlaan in Hillegersberg.

“Het is een eer, maar ook een bevestiging. Wij doen hier in de State prachtige dingen en we doen ze vooral samen met alle partijen binnen het pand. De samenwerking met Pameijer is er een met een gouden randje wat mij betreft.” – Hanneke Hofman

Meekijken in de praktijk

Hanneke leidde het bezoek samen met Robert Kaim, oud-deelnemer van ‘Pameijer Werkt’, rond. Robert maakte de switch* van dagbesteding naar een werkervaringsplaats en heeft intussen een betaalde baan bij een architectenbureau in Rotterdam. Hij voelt zich daar als een vis in het water en vertelt: “Niemand had gedacht dat ik ooit een betaalde baan zou krijgen.” Robert is autistisch en hoort en ziet slecht. Maar dat belemmert hem niet. Hij vertelde het bezoek graag hoe hij zo ver is gekomen en wat er voor nodig was om de overstap te maken.

Tijdens de rondleiding was er ook tijd voor een spelletje en een goed gesprek in een van de huiskamers van Transmitt revalidatie. De revalidanten, medewerkers van Pameijer en Transmitt revalidatie konden goed vertellen over de samenwerking in deze huiskamer. Zorgverlener Grace da Silva vindt het goed dat er vandaag aandacht is voor Pameijer:

“De samenwerking is zo fijn, voor ons en voor de revalidanten. Die merken vaak niet eens dat er naast ons mensen van Pameijer aan het werk zijn, die zien ons allemaal als collega’s. En zo hoort het ook. Zij zijn een belangrijke aanvulling op handjes in de zorg en ze kunnen vooral onderdeel zijn van de samenleving. Dat is zo belangrijk.”

Foto: In de huiskamer van Transmitt revalidatie vertelt een revalidant over haar verblijf en prettige ervaring met de medewerkers van Transmitt revalidatie en Pameijer

Het werkbezoek werd afgesloten met een bezoek aan de tuin van de State o.l.v. de groenvoorzieningsmedewerkers van Pameijer en een rondetafelgesprek met beleidsmakers, gemeenten en werkgevers die het Simpel Switchen programma mogelijk maken.

Foto: de Koning en Minister worden ontvangen in de tuin van de State door de medewerkers van Pameijer die zorg dragen voor de groenvoorziening

Over het programma Simpel Switchen

Simpel Switchen is in 2019 opgericht samen met ervaringsdeskundigen en uitvoeringspartners, zoals organisatie Pameijer. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden ondersteund en begeleid in de overgang van uitkering, dagbesteding, beschut werk of banenafspraken naar regulier werk. Hierbij worden financiële onzekerheden zoveel mogelijk weggenomen. En het is ook mogelijk om weer terug te schakelen indien de overgang naar regulier werk toch anders uitpakt. Binnen de State werken de cliënten van Pameijer binnen verschillende afdelingen, zoals in de Brasserie en de huiskamers van Transmitt en Welthuis.

*lees het hele verhaal van Robert op de website van Pameijer.

Organisaties