Indonesische zorgverleners aan de slag in Zoetermeer

Zorgorganisaties VariantZorg en WelThuis krijgen er per oktober 2022 gezamenlijk vijftien Indonesische collega’s bij. De inzet van de studenten verpleegkunde in Zoetermeer is één van de vele initiatieven binnen de twee organisaties en het onderliggende Fundis-netwerk om oplossingen te vinden voor het groeiende arbeidsmarkttekort in de VVT en hiermee de werkdruk onder de huidige collega’s te verlagen.

Samenwerking

De zorgverleners komen in dienst bij flexorganisatie VariantZorg en gaan werken bij de zeven woonzorglocaties van WelThuis in Zoetermeer. Waar de Nederlandse zorg schreeuwt om verpleegkundigen en verzorgenden, zijn er in Indonesië juist meer goed opgeleide zorgmedewerkers dan banen. Het gaat om jonge mensen die enorm gemotiveerd zijn om onze zorgteams in de ouderenzorg te komen versterken.

Voorbereiding

De nieuwe collega’s krijgen via opleidingsorganisatie Yomema een gedegen opleiding in het land van herkomst. Denk hierbij aan Nederlandse les en informatie over de Nederlandse cultuur en de ouderenzorg in Nederland. Eenmaal in Nederland lopen ze 16 uur per week stage en werken daarnaast 16 uur per week. De overige tijd besteden ze aan hun studie. Naarmate de tijd verstrijkt, worden de stage- en studie-uren minder en de werkende uren meer.

Bijdrage aan Nederlandse zorg

De Indonesische zorgverleners komen naar Nederland via een studentenvisum en het is de bedoeling dat ze na ongeveer vier á vijf jaar met veel werkervaring terugkeren naar Indonesië. Ze nemen hun expertise mee terug naar hun moederland en hebben tegelijkertijd een enorme bijdrage geleverd aan de Nederlandse zorg. Een eerder kleinschalig initiatief met de inzet van vier Filipijnse zorgprofessionals is een succes gebleken. Het zijn enorm gewaardeerde, professionele en fijne collega’s die hier met veel plezier wonen en werken. Deze positieve ervaring zorgt ervoor dat WelThuis en VariantZorg, beiden onderdeel van het netwerk van Fundis, verder gaan met de inzet van internationale zorgstudenten.

Organisaties, Personeel & arbeidsmarkt