Het Ouden Huis: alternatief woonconcept voor ouderen opent 1 juli de deuren

[et_pb_section admin_label=”section”] [et_pb_row admin_label=”row”] [et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]

Het is bijna zover: op 1 juli a.s. opent Het Ouden Huis in Bodegraven de deuren en ontvangen de eerste bewoners de sleutel tot hun nieuwe woonplek. Fundis en andere betrokkenen kregen bij de oplevering vast een kijkje in dit unieke woonconcept. Het Ouden Huis is een initiatief van Karel van Berk, Leonard Smit en zorgnetwerk Fundis.

In Het Ouden Huis hebben ouderen een eigen huurwoning waar zij zelfstandig wonen met hulp en zorg dichtbij. De zorgdragers zorgen voor een warme, gastvrije sfeer en bieden thuiszorg. Een praatje maken, samen koken of iets ondernemen met medebewoners kan gemakkelijk. Het Ouden Huis is een gezellige en veilige woonplek met aandacht en zorg.

Het Oudenhuis Guido Blom en Karel van Berk
Fundis directeur Guido Blom, oprichter Het Ouden Huis Karel van Berk

Vernieuwend woonconcept

Het Ouden Huis richt zich op mensen met lage of middeninkomens. Voor deze doelgroep is nauwelijks vernieuwend aanbod. Uniek aan Het Ouden Huis is dat mensen er alleen en met zijn tweeën kunnen wonen. Daarnaast is het geschikt voor zowel ouderen zonder zorgvraag als ook met een indicatie voor verpleeghuiszorg. Dat is wonen in de zekerheid dat je niet meer hoeft te verhuizen en er kunt blijven wonen ook al neemt de behoefte aan zorg toe.

Zelfstandig wonen dus, maar met zekerheid van zorg, hulp en gezelligheid dichtbij. In het Ouden Huis in Bodegraven zijn 22 woningen voor ouderen gerealiseerd. Daarnaast komen er ook 2-3 jongeren die een studie of leer-/werktraject volgen te wonen. Zij huren een kamer en zijn regelmatig te vinden in de gezamenlijke eetkeuken en woonkamer.

Het Ouden Huis Bodegraven
De gezamenlijke woonkeuken in Het Ouden Huis Bodegraven

Toekomstgerichte zorg

Dubbele vergrijzing, groeiende personeelstekorten, stijgende kosten en te lange wachtlijsten zorgen voor een hoge druk op de zorg. Om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken, dient deze slimmer te worden ingericht. Hier zijn meerdere oplossingsrichtingen voor te bedenken. Fundis zorgt voor morgen; onder meer door passende woonoplossingen bieden op het snijvlak van wonen en zorg. Door het creëren van een breder aanbod en meer diversiteit. Het Ouden Huis past goed bij de visie van Fundis; goede (en betaalbare) zorg en huisvesting voor alle (kwetsbare) ouderen, nu én in de toekomst.

[/et_pb_text][/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]

Juiste zorg op de juiste plek, Sociaal contract, Woonzorgconcepten