Sluimerend coronavirus laat tanden zien in Rotterdam

In het weekend van 11 en 12 juli kwamen er in Rotterdam plotseling 44 coronagevallen bij, laat het AD weten. Een signaal dat de coronacrisis echt nog niet bezworen is. Ook richting de vakantieperiode blijft het zaak om corona serieus te nemen.

Volgens de GGD waren de meeste besmettingen te herleiden naar een ‘bijeenkomst in de familiesfeer’’, zo tekent het AD op. De recente opleving van het coronavirus in Rotterdam staat niet in verhouding tot de alarmerende aantallen in april en mei, maar na de stabilisering in de afgelopen periode is het aantal wel degelijk opmerkelijk.

Uitbraken in 3 groepen
De GGD constateert uitbraken in 3 groepen:

  • mensen die samenkomen in de familiesfeer, zoals op feestjes, maar ook tijdens religieuze bijeenkomsten;
  • Rotterdammers die de Nederlandse taal niet of onvoldoende machtig zijn;
  • mensen in contactberoepen in de zorg, haven en industrie.

‘Virus nog niet klaar met ons’
De verpleeghuizen in de regio Rotterdam (waaronder WelThuis) geven aan dat zij momenteel niet te maken hebben met nieuwe corona-brandhaarden. Maar waakzaamheid blijft geboden. Eerder liet minister Hugo de Jonge al weten: ‘Wij zijn misschien klaar met het virus, maar het virus is nog niet klaar met ons. (…) Je wil niet dat we straks massaal terugkeren van vakantie met het virus in onze koffer.’