Toolkit om bouw seniorenwoningen te stimuleren

Toolkit stimuleert gemeenten bij realiseren woningen senioren

Er is dringend behoefte aan veel meer seniorenwoningen, zo waarschuwen onder andere Fundis-directievoorzitter Jeroen van den Oever en D66-Kamerlid Vera Bergkamp al enige tijd. Maar nog altijd lukt het gemeenten nauwelijks om de juiste voorwaarden te scheppen. ANBO en ActiZ komen met een handige online toolkit. Vera Bergkamp nam hem in ontvangst.

Door gebrek aan visie, te hoge grondprijzen, geen samenwerking tussen partijen en gebrek aan daadkracht blijven gemeenten ‘nee’ zeggen tegen de realisatie van meer seniorenwoningen. Al in 2019 was dit voor Jeroen van den Oever, Vera Bergkamp en Henk Geene (auteur over ouderenzorg) een belangrijke reden om een alarmerend opiniestuk te schrijven. Ouderenbond ANBO en brancheorganisatie ActiZ nemen dit een stap verder en lanceren een stimulerende online toolkit.

Zelfstandig wonen
De toolkit bevat praktische instrumenten waar gemeenteraden, wethouders maar ook burgers concreet mee aan de slag kunnen. De online toepassing werd eind juni overhandigd aan Kamerlid Vera Bergkamp, die reageerde: ‘Het is echt tijd dat gemeenten aan de slag gaan. Als oudere mensen verhuizen naar een geschikte seniorenwoning, kunnen ze langer zelfstandig blijven wonen. Bovendien komt hun woning vrij voor starters en families in een woningmarkt die helemaal op slot zit.’

Lees hier verder op Actiz.nl

Klik hier voor de woonopgave per gemeente

Woonzorgconcepten