Kan het gebruik van airconditioners en ventilatoren verspreiding van het coronavirus versnellen? Het RIVM-standpunt over deze apparaten: ‘U kunt deze gewoon gebruiken om uw huis te koelen.’ Tegelijkertijd wijst het instituut erop dat we nog niet alles weten.

Nu de temperaturen oplopen, is het verleidelijk om te koelen met airconditioners en ventilatoren. Maar wat doen die (gekoelde) luchtstromen met de verspreiding van het coronavirus (COVID- 19)?

Airco
De algemene indruk is dat de invloed van airco’s beperkt is. Zo verwoordt hoogleraar moleculaire virologie Ron Fouchier (Erasmus MC) in Trouw: ‘Voor geen enkel virus hebben we bewijzen dat deze juist door airco of klimaatcontrolesystemen verspreiden.’ Viroloog Steven van Gucht trekt in het AD eenzelfde conclusie over de airconditioner: ‘Wij gaan ervan uit dat dit geen belangrijke manier van overdracht van het virus is’, zo zei hij tijdens een radio-interview. Dus staan bij het RIVM vooralsnog de seinen op groen voor de airco. Regulier gebruik in huis én in gemeenschappelijke ruimtes stuit niet op bezwaren.

Ventilator
Het verhaal voor de ventilator ligt iets anders. Volgens het RIVM is het nog niet duidelijk of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om enkel ventilatoren te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is, zoals door een goed onderhouden airconditioning. Het RIVM voegt hieraan toe: ‘Let daarbij op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene naar de andere persoon gaat.’

Gemeenschappelijke ruimte
Voor persoonlijk gebruik in de thuissituatie is gebruik van een ventilator gebruiken een goede optie. Het is nog niet duidelijk of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting. Uit voorzorg adviseert het RIVM om enkel ventilatoren te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is. Ook is het belangrijk dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene naar de andere persoon gaat.

Om besmettingsgevaar te voorkomen, hanteren de Fundis-bedrijven het advies om ventilatoren ‘bewonergebonden’ te gebruiken en tijdens de zorgmomenten uit te schakelen. Ook dient een ventilator gereinigd te worden bij zichtbaar vuil. En ook wanneer de ventilator van bewoner wisselt, dient de ventilator gereinigd te worden.

Buitenlucht binnenlaten
Overigens wordt met het gebruiken van een ventilator doorgaans niet hetzelfde bedoeld als ‘ventileren’, waarbij je de lucht in de ruimte ververst door (continu) buitenlucht naar binnen te laten. Dat ventileren kan via roosters in muren, ramen en deuren of via een mechanisch ventilatiesysteem.

Belang ventileren
Verschillende deskundigen wijzen op het belang om verse buitenlucht toe te laten in ruimtes. Want dat helpt onder sommige omstandigheden ‘misschien zelfs beter tegen het virus dan de handen wassen’, zei een Duitse hoofdviroloog onlangs in een radio-interview. ‘Afstand houden is mooi, maar ventilatie is ook belangrijk’, zegt ook hoogleraar virologie Louis Kroes (LUMC) tegen de Volkskrant. Steeds meer landen wijzen bij de aanpak van het coronavirus op het belang van ventileren. Nederland niet. Maar dat zou weleens snel kunnen veranderen, zo valt te lezen in het AD.

Kijk voor meer informatie en de gehele Q&A op de website van het RIVM.