Meer verpleeghuizen mogen deur op een kier zetten

verpleeghuis weer open voor bezoek na corona

Vanaf 25 mei kunnen er meer verpleeghuizen beperkt open voor bezoek. Een bewoner mag dan één bezoeker ontvangen. Brancheorganisaties zoals ConForte (waar ook Fundis bij is aangesloten) waarschuwen wel dat 25 mei niet voor iedere locatie haalbaar zal zijn. Waar mogelijk wordt haast gemaakt.

Fundis is blij dat er vanaf 25 mei en later weer beperkt bezoek kan worden toegelaten in locaties. We vinden het belangrijk dat het voor veel bewoners weer mogelijk wordt om, naast de vele bezoekfaciliteiten die we onlangs hebben gerealiseerd, bezoek binnen de locatie te ontvangen.

Voorwaarden
Het beperkt opengaan voor bezoek is volgens VWS-minister Hugo de Jonge van toepassing voor iedereen die ‘er klaar voor is en voorbereid is’. We kijken nu per locatie naar de landelijke geldende voorwaarden en mogelijkheden. Ook nemen de zorgorganisaties ervaringen mee die zijn opgedaan tijdens een proef bij 26 verpleeghuizen, waar al eerder de bezoekregeling was versoepeld. Bij deze 26 woonzorglocaties mag per bewoner één gast langskomen. En bij het bezoek moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Voorwaarde is bovendien dat er geen coronabesmettingen in het verpleeghuis zijn en ook bezoekers moeten vrij zijn van klachten.

Nabije toekomst meer reëel dan 25 mei
Alle nieuwe afspraken moeten we volgens de richtlijnen afstemmen met de Ondernemingsraden en Cliëntenraden. Zodra dit is gebeurd, gaan we betrokkenen informeren over de bezoekmogelijkheden. Voor vrijwel alle huizen die in aanmerking komen voor bezoekverruiming zal daarom 25 mei niet realistisch zijn, maar wel de nabije toekomst.

Huidige contactmogelijkheden blijven
De aanstaande versoepeling van de bezoekregeling geldt niet als een vervanging van andere contactmogelijkheden, zoals beeldbellen en de vele alternatieve bezoekmogelijkheden die de afgelopen periode zijn opgezet. Deze zullen ook de komende tijd geopend zijn en gelegenheid bieden tot bezoek.

‘Stap voor stap’
Volgens minister Hugo de Jonge ‘kunnen we weer meer ruimte bieden, maar stap voor stap en verantwoord’. Het kabinet streeft ernaar om per 15 juni de versoepeling door te voeren voor alle verpleeghuizen. Voorwaarde daarbij is dat de corona-uitbraak in Nederland onder controle blijft.

Dagbesteding
Vanaf 1 juni kunnen ouderen ook weer naar de dagbesteding, al moet die mogelijk worden aangepast.