‘Visite aan oudere uitstellen om corona? Bellen kan wel!’

Bellen met eenzame oudere

‘Iets vaker bellen of facetimen kan in deze tijd een heel goed alternatief zijn voor een uurtje op de bank zitten’, stelt Bernadet Naber van ouderenbond ANBO. De ANBO-woordvoerder reageert op berichtgeving van NU.nl over mogelijk toenemende eenzaamheid onder ouderen, als indirect gevolg van het coronavirus.

Ouderen dreigen minder bezoek en aandacht te krijgen van familie en mantelzorgers als gevolg van het oprukkende coronavirus. Zowel ANBO, als Omroep Max en politieke partij 50PLUS zeggen vanuit hun achterban dergelijke signalen te ontvangen.

Vaker bellen of facetimen
Ouderen zeggen zelf sneller activiteiten af, om de kans op besmetting te verkleinen. Maar het coronavirus zorgt ook voor minder visite, stelt ANBO: ‘Dit is ook het officiële advies van het RIVM. Maar voor veel ouderen is juist zo’n bezoekje het hoogtepunt van de week.’ Woordvoerder Naber moedigt familie en mantelzorgers aan om vaker te bellen of facetimen. ‘Een klein gebaar kan al een enorme positieve invloed hebben.’

Behoefte aan informatie
Henk Krol van 50PLUS merkt op ledenbijeenkomsten dat de bezorgdheid over het COVID-19-virus groot is bij de oudere Nederlanders, zo vertelt hij aan NU.nl. ‘Juist deze groep volgt alle berichtgeving heel intensief. Zij hebben een enorme behoefte aan informatie in deze onzekere tijden.’

Fundis en het coronavirus
Fundis houdt samen met ons netwerk van bedrijven de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Daarbij volgen wij de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Om doortastend te kunnen reageren op situaties zoals met het coronavirus, hebben wij een infectiepreventiecommissie.

Lees hier verder hoe wij binnen Fundis en ons netwerk omgaan met het coronavirus.

Lees hier het bericht op NU.nl