ActiZ: ‘Zorgverzekeraars schieten tekort in afspraken wijkverpleging’

Onplanbare wijkverpleging in het nauw

Brancheorganisatie ActiZ dringt er bij zorgverzekeraars op aan om zich te houden aan afspraken in het hoofdlijnenakkoord wijkverpleging. Volgens ActiZ-bestuurder Jeroen van den Oever negeren zorgverzekeraars essentiële afspraken om bij de inkoop van onplanbare wijkverpleging en het regioloket voor eerstelijnsverblijfbedden samen op te trekken.

Lees het artikel in Zorgvisie (abonnement vereist).

‘Zorgverzekeraars vertonen nauwelijks congruent gedrag’, aldus Van den Oever, die tevens directievoorzitter is van Fundis. Hij wijst erop dat dat zorgaanbieders momenteel in samenhang op regionaal niveau de wijkverpleging moeten kunnen organiseren en inkopen. Zo kunnen zij beter het hoofd bieden tegen bijvoorbeeld schaarste aan wijkverpleegkundigen. Maar noodzakelijke afspraken die daarbij horen, worden onvoldoende nageleefd, aldus de bestuurder van ActiZ.

In het hoofdlijnenakkoord wijkverpleging staat dat zorgverzekeraars bij regionale afspraken congruent gedrag zullen vertonen bij de zorginkoop. Die afspraken mogen niet concurrentieel zijn. ‘De grootste zorgverzekeraar doet de zorginkoop en de andere volgen’, legt Jeroen van den Oever uit. ‘Maar bij de onderhandelingen sturen ze vooral op doelmatigheid en blijven ze hangen in prijs x volume.’

Volgens Van den Oever blijkt uit een enquête dat slechts 47 procent van de aanbieders met zorgverzekeraars afspraken heeft kunnen maken over ongeplande avond- en nachtzorg. En van die groep heeft slechts een derde kostendekkende contracten. Die cijfers baren de ActiZ-bestuurder zorgen: ‘Als je daarover afspraken maakt, moet je die ook nakomen.’


Juiste zorg op de juiste plek, Personeel & arbeidsmarkt