Minister De Jonge: ‘Geen arbeidsmigranten, wél nieuwe woon(zorg)vormen’

VWS-minister Hugo de Jonge

Minister Hugo de Jonge (VWS) ziet niets in de overweging van D66 om tekorten in de zorg op te lossen met de inzet van arbeidsmigranten. Dit liet hij donderdag 13 februari weten aan de Tweede Kamer. Wél wil hij komende tijd vaart maken met ontwikkeling van nieuwe vormen van wonen en zorg om de zorgsector tegemoet te komen.

Arbeidsmigranten
‘Migratie kan nooit een structurele oplossing zijn voor de tekorten op de zorgarbeidsmarkt’, zo zei De Jonge in een Tweede Kamerdebat over het arbeidsmarktbeleid in de zorg. Dit deed hij in een reactie op een voorstel van D66. De partij wil op tijdelijke basis de komst van arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Marokko makkelijker maken, om actuele personeelstekorten op te vangen.

Meer informatie over dit onderwerp op Skipr.

Nieuwe vormen wonen en zorg
In een indringende reportage van ZEMBLA op donderdag 13 februari, liet de minister weten dat hij op zoek wil naar nieuwe vormen van wonen en zorg. ‘Dat gaat momenteel niet hard genoeg, dus dat moeten we stimuleren’, aldus de minister. Hij wijst erop dat hij via een taskforce contact houdt met gemeenten om die bouw en ontwikkeling te stimuleren. Maar de Tweede Kamer wil meer en eist actie van de minister tegen het dreigende zorginfarct.

Klik hier naar de uitzending van ZEMBLA.


Woonzorgconcepten