Directievoorzitter Fundis in RTL-interview over stijgende zorgkosten

RTL Nieuws publiceerde op zondag 12 januari een interview met 4 zorgbestuurders over de sterk stijgende zorgkosten. Ook Fundis-directievoorzitter Jeroen van den Oever deed zijn verhaal. ‘We moeten het erover hebben wat de verzorgingsstaat kan regelen en wat we in de wijk, met familie en anderen, moeten zien op te lossen.’

Lees hier het interview op de website van RTL Nieuws

‘De kosten van ouderenzorg stijgen flink als we niks doen’, zo waarschuwt Van den Oever. Maar door de zorg anders te organiseren, komen er volgens hem ook oplossingen in beeld. ‘We moeten voorkomen dat mensen met relatief moeilijke problemen in het ziekenhuis terecht komen, terwijl het ziekenhuis daar relatief weinig aan kan doen.’

Wijken en betrokkenen
Van den Oever ziet graag meer dialoog over wat de verzorgingsstaat kan regelen én waar er een rol is weggelegd voor wijken, familieleden of andere betrokkenen. ‘We zijn nog heel erg gewend dat de overheid allerlei dingen regelt’, stelt hij. ‘Met name in de thuissituatie zal dat in afnemende mate nog geboden kunnen worden.’

‘Ga op tijd wonen in een woning waar je nog heel oud kunt worden’

‘Zorg voor vrienden en familie’
De directievoorzitter van Fundis moedigt mensen aan tot meer eigen initiatief: ‘Ga op tijd wonen in een woning waar je nog heel oud kunt worden. Veel mensen doen dat veel te laat. En het tweede is: zorg heel goed voor je vrienden en je familie. Zorg dat je een netwerk hebt, zorg dat je veel contact hebt met anderen, want dat heb je nog hard nodig op het moment dat je ouder wordt.’

RTL Nieuws_interview zorgkosten

Zorgkosten naar 5 miljard
Aanleiding voor het interview met de zorgbestuurders vormt onderzoek van RTL Nieuws naar cijfers van zorgverzekeraars over zorgkosten. Een prognose wijst uit dat deze kosten – enkel op basis van de vergrijzing – met circa 5 miljard zullen stijgen tot 2029. De helft van deze stijging wordt veroorzaakt door de toename van het aantal 80-plussers. Over 10 jaar zal 20 procent van de zorgkosten gemaakt worden door 80-plussers. Dat is aanzienlijk, want die ouderen vormen slechts 6 procent van de bevolking.

Sociaal contract