Nieuw middel in strijd tegen Alzheimer

Mogelijk medicijn tegen Alzheimer

Er komt waarschijnlijk een nieuw middel op de markt tegen de ziekte van Alzheimer. Dit is bijzonder omdat veel farmaceuten de zoektocht naar een goed medicijn voor het afremmen van Alzheimer eigenlijk al hadden opgegeven.

Biotechnoloog Biogen staat op het punt om in Amerika goedkeuring te vragen voor de introductie van het aducanumab. Later dit jaar wil het bedrijf hetzelfde in Europa doen. Het zou voor het eerst zijn in 15 jaar dat er een nieuw medicijn op de markt komt tegen Alzheimer. Vanuit de medische wereld en door beleggers wordt verheugd gereageerd en verschillende media spreken van een ‘doorbraak’.

Aducanumab
Opmerkelijk genoeg besloot Biogen eerder dit jaar nog de handdoek in de ring te gooien, door onderzoeken naar het middel aducanumab te staken. Maar nieuwe analyse wees uit dat het medicijn toch bleek aan te slaan. Neuroloog Niels Prins van het Amsterdam UMC reageert opgetogen in het AD. “Als dit lukt, ligt het medicijn binnen een halfjaar op de Amerikaanse markt. Dat is mega en niet eerder vertoond.”

Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland reageert verheugd, maar tempert ook de verwachtingen. Zo wijst de organisatie erop dat het middel van Biogen niet voor iedereen werkt. Ook kan het de ziekte van Alzheimer niet stoppen of genezen, maar mogelijk wel afremmen. En het is nog niet zeker dat het middel daadwerkelijk ter beschikking komt. Directeur Gerjoke Wilmink op de website van Alzheimer Nederland: ‘’Dit is hopelijk een belangrijke stap in het onderzoek naar alzheimer. Een aanzet op weg naar het genezen of voorkomen van deze ziekte.”

Niet voor andere vormen dementie
Tijdens het onderzoek van Biogen werden mensen onderzocht met beginnende ziekte van Alzheimer. Eerdere onderzoeken met vergelijkbare medicijnen bij mensen in een meer gevorderd stadium van de ziekte stelden teleur. Daarom is het onwaarschijnlijk dat het medicijn werkt bij mensen in een gevorderd stadium van de ziekte. Het middel richt zich op een specifiek eiwit dat alleen voorkomt bij de ziekte van Alzheimer. Aducanumab zal niet werken bij andere vormen van dementie.