Slimme sensor mengt zich in strijd tegen decubitus

Bijna 10% van de cliënten in zorginstellingen ontwikkelen doorligplekken, terwijl deze complicatie is te voorkomen. De Momo BedSense van Momo Medical brengt het liggedrag van cliënten in kaart met slimme sensoren, zodat verpleegkundigen preventief kunnen handelen.

Bijna de helft van de mensen in het ziekenhuis en in verpleeghuizen hebben risico op decubitus (doorligwonden). Decubitus is extreem pijnlijk voor patiënten, verhoogt de werkdruk van verpleegkundigen en kost jaarlijks € 450 miljoen. De aandoeding komt vaak voor bij bedlegerige mensen die zelf niet van houding kunnen veranderen of niet voelen wanneer dat nodig is. Als een doorligwond eenmaal ontstaan is, geneest deze langzaam en soms zelfs niet meer. Het verzorgen van decubitus is intensief werk en bovendien hele dure zorg.

De toenemende tekorten in de zorg bewegen Delftse ondernemers ertoe zich te verdiepen in waar een nieuwe oplossing een groot verschil kan maken. Decubitus blijkt een ongrijpbaar medisch probleem waar veel leed bij komt kijken. Want het voorkomen van decubitus is mogelijk, al zijn er zeker uitdagingen. Verpleegkundigen komen dagelijks met deze problematiek in aanraking en speelden een essentiële rol in het ontwikkelen van het hulpmiddel voor decubitus preventie – de Momo BedSense. Deze slimme toepassing brengt het liggedrag van cliënten in kaart met slimme sensoren en met behulp van geavanceerde algoritmes.

Uit het klinisch onderzoek bij Reinier de Graaf Gasthuis bleek de BedSense de preventieve aanpak te versterken. Sinds deze week ligt de BedSense onder het matras bij kwetsbare ouderen op de afdeling interne geneeskunde. Melanie de Cock (hoofd interne verpleegafdeling): ”Een groot deel van de ouderen zijn tijdens ziekenhuisopname extra kwetsbaar. Decubitus willen we zoveel mogelijk voorkomen, want het heeft grote invloed op het herstel. De BedSense helpt ons daar op een slimme manier bij.”

Sinds deze zomer is de BedSense officieel op de markt in Nederland. In 2 jaar tijd werd de BedSense ontwikkeld en gecertificeerd als medisch hulpmiddel. De snelheid waarmee het tot stand is gekomen is mede mogelijk gemaakt door een investering van het Innovatiefonds FundiQare.

De BedSense moet de steun en toeverlaat zijn voor de verpleegkundigen voor decubituspreventie. Ide Swager (co-founder): “We gaan de BedSense uitbreiden om verpleegkundigen meer ondersteuning te geven voor de essentiële zorg in en rond het bed, zodat zij zich kunnen blijven richten op het menselijke contact.”

Momo Medical, opgericht in 2017 en gevestigd in de YES!Delft incubator, is een initiatief van de Delftse ondernemers Ide Swager en Menno Gravemaker. In 2 jaar zijn ze gegroeid naar 12 FTE en hebben ze de BedSense ontwikkeld, klinisch onderzocht en medisch gecertificeerd.

Innovatiefonds FundIQare is een samenwerkingsverband van investeerders – Fundis, regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland InnovationQuarter en Noaber Foundation (via investeringsarm Noaber Ventures). De initiatiefnemers richten zich op zorginnovaties die de kwaliteit van leven voor kwetsbare ouderen, chronisch zieken en/of mantelzorgers verbeteren.