Grey Valley Incubator in Zoetermeer geopend

De Zoetermeerse burgemeester Charlie Aptroot heeft dinsdag 27 november het officiële startsein gegeven voor Grey Valley Incubator. Deze verzamelplek voor jonge start-ups die zich met hun producten en diensten richten op ouderen is een initiatief van Fundis, Monuta Ontzorgt en Bureauvijftig. Op de Dutch Tech Campus in Zoetermeer is circa 1.000 m2 omgetoverd tot een innovatieve ontmoetings- en werkplek voor  jonge bedrijven.

Feestelijke opening

Grey Valley is de eerste incubator in Europa die zich richt op start-ups met focus op ‘vergrijzing’. Charlie Aptroot, burgemeester van Zoetermeer, is blij dat dit initiatief zich in zijn stad vestigt.

“Ik ben blij dat Grey Valley zich nu vestigt op het Dutch Innovation Park in Zoetermeer. Juist goede maatschappelijke oplossingen ontstaan door onderzoek en kennis te koppelen aan ondernemerschap. Dat gebeurt op deze plek. Als incubator kan Grey Valley veel innovaties mogelijk maken, waardoor vergrijzing geen probleem is, maar juist kansen biedt”, aldus Aptroot.

Initiatiefnemers Monuta Ontzorgt, Fundis en Bureauvijftig lichtten tijdens de opening onder meer toe waarom het zo belangrijk is dat een plek als deze bestaat. De Belgische auteur Filip Lemaitre legde vervolgens op aansprekende wijze uit hoe de 50-plus doelgroep van deze tijd benaderd zou moeten worden. Remy Ludo Gieling, hoofdredacteur van Sprout, leidde het programma in goede banen.

Start-ups in Grey Valley

De jonge bedrijven 50DUS, Watchi en Maak een Praatje hebben inmiddels al hun intrek genomen in het pand. Zij hebben heel bewust gekozen voor Grey Valley als werkplek, om zo optimaal gebruik te kunnen maken van het netwerk en het inhoudelijke programma dat er wordt aangeboden. Simone Wortelboer, een van de oprichters van 50 DUS, detacheringsbureau voor vijftigplussers: “50Dus huurt bij Grey Valley omdat onze concepten elkaar versterken. Behalve gelijkgestemdheid in de doelgroep is de sfeer, het netwerk en de locatie bijzonder aantrekkelijk voor ons.”

Samen bereik je meer

De incubator heeft als doel ondernemers die bouwen aan producten en diensten voor ouderen te helpen om deze zo snel als mogelijk succesvol in de markt te lanceren. Vanuit Grey Valley wordt continu gezocht naar start-ups die ‘real-life problems’ van ouderen oplossen. De start-ups kunnen gebruikmaken van de kennis en ervaring van de initiatiefnemers. Zo kunnen de resultaten en inzichten van onderzoeken die Bureauvijftig verricht onder haar Nationale 50Plus Panel start-ups helpen hun doelgroep te bereiken. Direct een product testen in een ‘living lab’ is mogelijk binnen een van de bedrijven van Fundis die zich richten op kwetsbare ouderen en chronisch zieken. Een andere mogelijkheid is snel en doelgericht een oplossing bij de doelgroep lanceren via het netwerk van Monuta Ontzorgt.

Toekomst

De verwachting is dat in 2019 de helft van alle volwassenen 50 jaar of ouder is. Met nieuwe initiatieven en met producten en diensten die inspelen op de maatschappelijke uitdagingen kunnen onderwerpen als eenzaamheid, zorg en langer zelfstandig thuis wonen aangepakt worden. In de huidige markt zijn veel verschillende start-ups actief die deze kansen en uitdagingen aangaan en aanpakken. Grey Valley Incubator hoopt het komende jaar veel jonge bedrijven te ontvangen en hen de perfecte werkplek te bieden en zo de incubator op volle toeren te laten draaien. Momenteel wordt er flink aan de programmering gewerkt om de start-ups op zoveel mogelijk fronten te kunnen helpen hun bedrijf een ‘boost’ te geven.

Meer weten?

Meer informatie over Grey Valley is te vinden op www.greyvalleyinc.nl.

Lees ook het artikel dat in het Financieel Dagblad heeft gestaan.