Fundis opent binnenkort vijfde Zorgpension

Op 1 oktober aanstaande start Fundis een vijfde zorgpension in de Havenpolikliniek in Rotterdam. Zorgpension Rotterdam Havenpolikliniek start met 20 ELV-bedden en wordt gevestigd op de 4e etage.  In 2019 wordt het aantal bedden uitgebreid naar 24.  Fundis werkt nauw samen met vier Rotterdamse ziekenhuizen om van het voormalige Havenziekenhuis een ouderenexpertisecentrum te maken. Erasmus MC, Franciscus gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis en IJsselland Ziekenhuis ontwikkelen samen met Fundis, huisartsen en gemeenten in Rotterdam en omgeving een vernieuwend zorgconcept waarin ze medische zorg, verpleging, verzorging en welzijn nauwer willen integreren.

Herstel

De huidige 4 Zorgpension locaties van Fundis in Zoetermeer, Woerden, Capelle aan den IJssel en Rotterdam Hillegersberg bieden herstelzorg aan kwetsbare ouderen, zodat ze niet onnodig naar het ziekenhuis hoeven. Het gaat om ouderen die het thuis even niet meer redden, maar medisch gezien niet in het ziekenhuis thuishoren. Buiten kantoortijden is het ziekenhuis in veel regio’s echter de enige zorginstelling die 24/7 in bedrijf is. Daarom belanden ouderen vaak onnodig in het ziekenhuis. De zorgpensions voorzien in die leemte. Het doel is om ouderen binnen twee tot drie weken weer thuis te krijgen.

Samenwerking met ziekenhuizen

Het Zorgpension in Woerden is gevestigd in het gebouw van het lokale ziekenhuis. De Zorgpension locaties in Capelle aan den IJssel, Rotterdam Hillegersberg en Zoetermeer zijn in aparte locaties gehuisvest. In alle gevallen wordt nauw samengewerkt met ziekenhuizen in de buurt. In totaal gaat het om circa 100 eerstelijnsverblijfbedden (ELV-bedden). Huisartsen zijn de hoofdbehandelaars. Samen met wijkverpleegkundigen bepalen zij wie er in aanmerking komen voor de tijdelijke herstelzorg. Door de nabijheid van het ziekenhuis is er vanzelfsprekend ook nauw overleg met medisch specialisten.

Lees ook het artikel op Zorgvisie.