Brandbrief voor informateur Edith Schippers

Dinsdag 4 april is een brief verstuurd naar informateur Edith Schippers met daarin een oproep om extra budget voor de ouderenzorg ook buíten de muren van de verpleeghuizen te besteden.

Los van de discussies aan de informatietafel wordt dinsdag 4 april in de Tweede Kamer gestemd over het toekennen van veel extra geld aan verpleeghuizen.  Fundis en collega zorgorganisaties, ANBO, Zorgbalans, werknemersorganisaties NU’91 en De Unie, mantelzorgorganisatie Mezzo, gemeenten en de Leyden Academy on Vitality and Aging zijn het met elkaar eens: extra geld moet over de volle breedte van de langdurige zorg worden ingezet. Om de partijen aan de onderhandelingstafel voor het nieuwe kabinet hiervan te doordringen is een brandbrief gestuurd aan informateur Schippers.

Geld voor liefdevolle zorg, thuis én in een verpleeghuis

“Beeldvorming is hardnekkig. Er wordt gedacht dat het leven in een verpleeghuis dramatisch is. Media en politiek vergroten incidenten uit en heel Nederland denkt daarom nu dat de ouderenzorg in ons land slecht is”, zo start de brief aan de informateur. Het is daarom dat politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s tot maar liefst 2 miljard euro hebben beloofd aan de verpleeghuizen. Ten eerste is de zorg in verpleeghuizen over het algemeen goed en de laatste jaren veel beter geworden. Maar door de zorghervorming van het tweede kabinet Rutte wonen mensen veel langer thuis, en krijgen ze ook dáár zorg en ondersteuning. Slechts acht procent van de kwetsbare ouderen woont in een zorginstelling. Het is dus van groot belang dat de middelen die beschikbaar zijn voor de langdurige zorg evenwichtig verdeeld worden.

Verbeteringen zijn mogelijk en nodig, maar dan ook thuis

De briefschrijvers onderschrijven de noodzaak dat er voor het verpleeghuis zeker verbeteringen nodig zijn. Er is een groot gebrek aan gekwalificeerd personeel en niet alle organisaties zijn goed georganiseerd. Iets dat ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) registreerde. Maar dat betekent zeker niet dat álle beschikbare ruimte naar de verpleeghuizen moet. De briefschrijvers pleiten voor goede zorg en ondersteuning, of dit nu thuis of in het verpleeghuis gegeven wordt, en de middelen om dat verder mogelijk te maken. “Realiseer u dat de overgrote meerderheid van de kwetsbare ouderen juist thuis woont en daar in veel gevallen ook wil blijven.”

Ondertekenaars

Henk Bakker, V&VN;
Eric van den Burg, Gemeente Amsterdam;
Reinier Castelein, De Unie;
Eelco Damen, Cordaan;
Liane den Haan, ANBO;
Dirk Herfst en Jelle de Visser, ZZG Zorggroep;
Liesbeth Hoogendijk, Mezzo;
Fleur Imming, Gemeente Amersfoort;
John Kauffeld, Espria;
Tugba Kaya, HVP Zorg;
Monique Kempff, NU’91;
Charles Laurey, ZuidZorg;
Anthonie Maranus; Surplus Zorg
Jeroen van den Oever, Fundis;
Anja Schoutsen, Zorgbalans;
Joris Slaets, Leyden Academy;
José van Vliet, Vilente.

Lees de brandbrief aan informateur Edith Schippers.

Radio uitzending
Luister ook de Radio 1 uitzending terug waarin ANBO bestuurder Liane den Haan te gast was.