Zorgpensions oplossing voor ouderen die even niet meer thuis kunnen wonen

Limburgse ziekenhuizen kampen momenteel met het probleem dat (oudere) patiënten onnodig lang een ziekenhuisbed bezet houden. Ook op veel andere plaatsen in het land ontstaan knelpunten met mensen die om allerlei redenen korte of langere tijd niet meer (alleen) thuis kunnen blijven. Vroeger was het verzorgingshuis de oplossing. Dat is er nu niet meer, waardoor ziekenhuizen overvol raken. Zorgpensions bieden precies die zorg tussen ziekenhuis en thuis. Knelpunt vormen de zorgverzekeraars; zij moeten meewerken aan de financiering van deze (nieuwe) eerstelijnszorg, maar houden uitbreiding van het aantal zorgpensionbedden momenteel tegen.

Brug slaan

Fundis heeft inmiddels op twee locaties een zorgpension geopend. In Zoetermeer en Woerden verblijven kwetsbare ouderen voor wie het ziekenhuis niets meer kan doen, maar die nog niet thuis kunnen verblijven. “Vaak is een tijdelijke oplossing van een week of 2 á 3 voldoende om de brug te slaan. Deze oplossing is een stuk efficiënter omdat zorgpensionbedden drie tot vier keer goedkoper zijn dan ziekenhuisbedden. Daarbij zijn zorgpensions veel beter toegerust om ouderen op een goede manier naar hun thuissituatie te begeleiden,” aldus Jeroen van den Oever, bestuurder van Fundis.

Fundis breidt de komende maanden de zorgpensioncapaciteit uit op bestaande en nieuwe locaties in Zuid-Holland en Utrecht.